Auto registreren in nederland: simpel en zonder stress aan de slag

Het registreren van een auto in Nederland kan soms behoorlijk ingewikkeld lijken, vooral als je het nog nooit eerder hebt gedaan. Maar geen zorgen, met een beetje geduld en de juiste informatie kom je er wel. Dit artikel neemt je stap voor stap mee door het proces, van het kopen van de auto tot het regelen van de verzekering en wegenbelasting.

Je auto kopen en keuren

Het begint allemaal met het kopen van je auto. Of je nu een nieuwe wagen bij de dealer haalt of een tweedehandsje op de kop tikt via Marktplaats, er komt altijd meer bij kijken dan alleen het overhandigen van de sleutels. Zeker als je een tweedehands auto koopt, is het belangrijk om te weten dat hij goed gekeurd is. Ja, dat betekent dus even langs de garage voor een APK-keuring. Want stel je voor, koop je net die ene auto die elke maand meer tijd bij de monteur doorbrengt dan bij jou op de oprit.

Bij een nieuwe auto heb je meestal minder zorgen over de staat van de wagen, maar vergeet niet dat ook nieuwe auto’s soms kinderziektes kunnen hebben. Een proefrit maken is dus altijd een goed idee. Kijk ook even naar de onderhoudsgeschiedenis als je een tweedehands auto koopt. Je wilt immers niet voor verrassingen komen te staan, toch? En na die keuring kun je met een gerust hart verder naar de volgende stap.

Alle benodigde documenten verzamelen

Zodra je zeker weet dat je nieuwe (of nieuwe tweedehands) auto technisch in orde is, moet je alle benodigde documenten verzamelen. En ja, dat zijn er best wel wat. Je hebt onder andere het kentekenbewijs nodig, het APK-rapport (als het een gebruikte auto betreft), en een geldig identiteitsbewijs. Het kan ook handig zijn om alvast een bewijs van verzekering bij de hand te hebben.

Denk ook aan zaken zoals het overschrijvingsbewijs (tenaamstellingscode) als je een tweedehands auto hebt gekocht. Zonder deze code kun je de auto niet op jouw naam laten zetten. En zonder die tenaamstelling mag je officieel niet de weg op. Het klinkt misschien als veel gedoe, maar geloof me, als je alles netjes bij elkaar hebt, bespaar je jezelf later een hoop stress.

Naar het rdw loket of online registratie

Met al je documenten in de aanslag ga je vervolgens naar een RDW-loket of regel je de registratie online. De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) is verantwoordelijk voor alle voertuigregistraties in Nederland. Als je naar een loket gaat, neem dan zeker alle papieren mee die we net hebben besproken. Je wilt niet twee keer heen en weer moeten rijden omdat je iets bent vergeten.

Tegenwoordig kun je gelukkig ook veel online regelen via de website van de RDW. Dat scheelt weer een ritje naar het loket en kan vaak net zo snel zijn. Je voert gewoon alle gegevens in, uploadt de benodigde documenten en klaar is Kees. Binnen enkele dagen krijg je dan bericht of alles in orde is en ontvang je je nieuwe kentekenbewijs per post.

Kenteken en tenaamstelling ontvangen

Na deze administratieve rompslomp krijg je eindelijk het verlossende bericht: jouw auto is officieel geregistreerd! Dat betekent dat je nu ook het kentekenbewijs en de tenaamstellingscode ontvangt. Deze documenten zijn essentieel om te bewijzen dat jij de rechtmatige eigenaar van de auto bent.

Bewaar deze papieren dus goed! Je hebt ze nodig als je ooit besluit de auto weer te verkopen of als je bijvoorbeeld wordt aangehouden door de politie voor een routinecontrole. Het kan ook handig zijn om een digitale kopie ervan te maken, zodat je altijd toegang hebt tot deze informatie, zelfs als het fysieke document kwijt raakt.

Verzekering en wegenbelasting regelen

Nu jouw auto officieel op jouw naam staat, rest er nog één belangrijke stap: verzekering en wegenbelasting regelen. In Nederland ben je verplicht om minimaal een WA-verzekering af te sluiten voor je auto. Dit zorgt ervoor dat eventuele schade die jij met jouw auto aan anderen toebrengt gedekt is.

Daarnaast moet er ook wegenbelasting betaald worden. Hoeveel dat precies kost hangt af van verschillende factoren zoals het gewicht van de auto en of hij op benzine, diesel of elektriciteit rijdt. Gelukkig kun je dit eenvoudig uitrekenen op de website van de Belastingdienst. Zorg ervoor dat dit allemaal geregeld is voordat je echt kilometers gaat maken.

En daar heb je het: jouw gids voor het registreren van een auto in Nederland! Hopelijk voelt het nu allemaal wat minder overweldigend en ben jij klaar om de weg op te gaan met jouw nieuwe bolide.

Recommended Articles